Please wait

New Building

The new Whitney will open to the public on May 1, 2015. Designed by architect Renzo Piano and situated between the High Line and the Hudson River, the building will vastly increase the Whitney’s exhibition and programming space, providing the first comprehensive view of its unsurpassed collection of modern and contemporary American art.

The New Whitney: A Preview

A preview of the Whitney’s new building at Washington Street and Gansevoort Street, in the Meatpacking District. Designed by architect Renzo Piano, the 200,000-square-foot space will open to the public in 2015.

The Building

Designed by architect Renzo Piano, the new building will include approximately 50,000 square feet of indoor galleries and 13,000 square feet of outdoor exhibition space and terraces facing the High Line. An expansive gallery for special exhibitions will be approximately 18,000 square feet in area, making it the largest column-free museum gallery in New York City. Additional exhibition space includes a lobby gallery (accessible free of charge), two floors for the permanent collection, and a special exhibitions gallery on the top floor. 

According to Mr. Piano, “The design for the new museum emerges equally from a close study of the Whitney’s needs and from a response to this remarkable site. We wanted to draw on its vitality and at the same time enhance its rich character. The first big gesture, then, is the cantilevered entrance, which transforms the area outside the building into a large, sheltered public space. At this gathering place beneath the High Line, visitors will see through the building entrance and the large windows on the west side to the Hudson River beyond. Here, all at once, you have the water, the park, the powerful industrial structures and the exciting mix of people, brought together and focused by this new building and the experience of art.”

The dramatically cantilevered entrance along Gansevoort Street will shelter an 8,500-square-foot outdoor plaza or “largo,” a public gathering space steps away from the southern entrance to the High Line. The building also will include an education center offering state-of-the-art classrooms; a multi-use black box theater for film, video, and performance with an adjacent outdoor gallery; a 170-seat theater with stunning views of the Hudson River; and a Works on Paper Study Center, Conservation Lab, and Library Reading Room. The classrooms, theater, and study center are all firsts for the Whitney. 

A retail shop on the ground-floor level will contribute to the busy street life of the area. A ground-floor restaurant and top-floor cafe will be conceived and operated by renowned restaurateur Danny Meyer and his Union Square Hospitality Group, which operated Untitled, the restaurant in the Whitney’s Marcel Breuer building on the Upper East Side, until programming there concluded on October 19.

Mr. Piano’s design takes a strong and strikingly asymmetrical form—one that responds to the industrial character of the neighboring loft buildings and overhead railway while asserting a contemporary, sculptural presence. The upper stories of the building overlook the Hudson River on its west, and step back gracefully from the elevated High Line Park to its east.

After the opening of the new Whitney this spring, the Metropolitan Museum of Art plans to present exhibitions and educational programming at the Whitney’s uptown building for a period of eight years, with the possibility of extending the agreement for a longer term.

Project Team

Owner’s Rep: Gardiner & Theobald, Inc.
Design Architect: Renzo Piano Building Workshop
Executive Architect: Cooper, Robertson & Partners
MEP Engineer: Jaros, Baum & Bolles
Lighting/Daylighting Engineer: Ove Arup & Partners
Structural Engineer: Robert Silman Associates
Construction Manager: Turner Construction, LLC

About Renzo Piano

Renzo Piano was born in Genoa, Italy, in 1937, into a family of builders. In his home city he has strong roots, sentimental and cultural, with its historic center, the port, the sea, and with his father’s trade. During his time at university, the Milan Polytechnic, he worked in the studio of Franco Albini. He graduated in 1964 and then began to work with experimental lightweight structures and basic shelters. Between 1965 and 1970 he traveled extensively in America and Britain. In 1971, he founded the studio Piano & Rogers with Richard Rogers, and together they won the competition for the Centre Pompidou in Paris, the city where he now lives. From the early 70s until the 90s, he collaborated with the engineer Peter Rice, forming Atelier Piano & Rice, between 1977 and 1981. Finally, in 1981, he established Renzo Piano Building Workshop, with a hundred people working in Paris, Genoa, and New York.

The Neighborhood

The new building engages the Whitney directly with the bustling community of artists, galleries, educators, entrepreneurs, and residents of the Meatpacking District, Chelsea, and Greenwich Village, where the Museum was founded by Gertrude Vanderbilt Whitney in 1930. 

The new Whitney is located in the Meatpacking District at 99 Gansevoort Street, at the southern entrance to the High Line.

Project News

2014

October 2014
Whitney staff begin to move into their new office spaces on the third and fourth floors.

September 2014
Work begins on the plaza and sidewalks.

June 2014
Installation of the exterior stairs begins.

May 2014
The Whitney announces the inaugural year exhibitions for its downtown home.

April 2014
Three of the building’s four Richard Artschwager–designed elevators are installed. The construction hoist is removed from the exterior, enabling the building’s final enclosure.

March 2014
Work begins on gallery light tracks, which will soon receive light fixtures. The galleries will be lit with energy efficient LEDs, contributing to the building’s LEED Gold certification. Stone floors, quarried in Spain and finished in Italy, are also installed in the lobby gallery.

February–March 2014
Walls, floors, partitions, and lighting are installed in the building’s third and fourth floor office spaces.

January 2014
Installation of the lobby glass is completed.

Support the New Whitney

The campaign for the new Whitney goes far beyond the creation of a new museum facility that will showcase and safeguard the Museum’s irreplaceable collection. It is an investment in future generations of artists and the growing audiences who will engage with their work. 

The campaign commenced quietly in January 2007 with extraordinary support from the Board of Trustees. The American Art Foundation, under President Leonard A. Lauder, launched the campaign with a transformational leadership gift of $125 million for endowment, helping to secure our future operations in the Museum downtown. The City of New York, whose partnership and commitment made it possible to purchase the land for the Museum, has also appropriated funds for the construction of the new building. The State of New York provided significant and early support of the architectural design.  The campaign’s success to date is also the result of the many individuals who have been so generous with their early support.  With this extraordinary leadership start, the Museum broke ground on May 24, 2011 and began the transformation of the Whitney, and of the downtown cultural scene.

A project of this scale succeeds only when each of us does their part. Each gift brings us closer to realizing the new Whitney—a museum committed to art, artists, and audiences in dynamic interaction. This is an opportunity that comes but once in a generation. Please join in transforming one of our nation’s great museums and be a part of shaping the future of contemporary art in New York.

Construction Site Documentation

October 2011–September 2014

The building viewed from the west, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The building viewed from the High Line, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The new building’s exterior stairs, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The exterior stairs, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The building’s outdoor plaza, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
A view looking across the lobby toward the Hudson River, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The fifth-floor gallery, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
Office spaces are prepared for Museum staff, September 2014. Photograph by Timothy Schenck
The building viewed from across the West Side Highway, May 2014. Photograph by Ed Lederman
The building’s east-facing terraces viewed from above, May 2014. Photograph by Timothy Schenck
Whitney Museum director Adam Weinberg (right) with architect Renzo Piano (second from left) and members of the design team, May 2014. Photograph by Timothy Schenck.
A custom hoist designed to lift the building’s enormous steel panels to its facade, May 2014. Photograph by Timothy Schenck
View more 12 displayed of 238

Featured Videos

Webcam

Follow the progress of our new building in real time by watching our web camera, which documents the construction of the Whitney’s new home with an updated image every fifteen minutes. 

Directions for use

To zoom: click the – and + buttons. There are also four preset views you can click on below the control panel.

To pan left/right or up/down: use the virtual joystick or click and hold your mouse over the image.

To access past images: Either use the calendar or slide the bar directly below the image. All photos are archived, so you can see any image by date/time going back to Sept 30, 2011.

To share an image: You can email, download, and print images by clicking the “share image” icons beneath the viewer.

Please note that Adobe Flash is required to view the camera.

Contact Information